Samenstelling AOW

Hoe samengesteld & berekend?

De AOW wordt op een bepaalde manier samengesteld en berekend door het SVB. Op basis van de rechthebbende leeftijd, het aantal premie betalende werkenden en nog veel meer wordt bepaald wat de mogelijkheden zijn. De AOW valt en staat met haar bijbehorende rechten en plichten. In dit artikel vertellen we wat meer over hoe de AOW wordt samengesteld en hoe deze wordt berekend.

De AOW wordt langzaam maar zeker omhoog gekrikt. Zo zal de AOW vanaf 1 januari 2014 twee maanden nadat u 65 jaar wordt worden uitgekeerd. Vanaf 2018 wordt dit 66 jaar. Om te berekenen wanneer u precies uw AOW krijgt kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid. (http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/aow-leeftijd-berekenen)

AOW omhoog

Het kabinet wil graag dat de AOW-leeftijd sneller omhoog gaat. Ze willen hiermee het gat dichten en de kosten die werkend Nederland moeten maken om de AOW te kunnen blijven betalen te verspreiden. Voordat het kabinet de leeftijd sneller kan verhogen zal deze toestemming nodig hebben van de Eerste én Tweede Kamer. Mocht het plan van het kabinet doorgaan dan zal vanaf 2022 de AOW-leeftijd afhangen van de gemiddelde levensverwachting.

Uitzonderingen

Het is mogelijk dat uw AOW op een andere manier wordt berekend. Uitzonderingen zijn er voor mensen die buiten Nederland gewoond of gewerkt hebben. In dat geval is het mogelijk dat u niet bent verzekerd en dat uw AOW-pensioen lager uitvalt. Het kan ook zijn dat uw AOW lager uitvalt terwijl u wel altijd in Nederland hebt gewoond en gewerkt. Bent u na 1 januari 1950 geboren? Dan kunt u bijvoorbeeld geen AOW krijgen wanneer u minder dan een jaar verzekerd bent geweest.

Om er zeker van te zijn dat u AOW krijgt en de hoogte van de uitkering kunt u het beste informeren bij de SVB.

Aanvragen

Zes maanden voordat u 65 wordt ontvangt u een brief omtrent uw AOW. U kunt vanaf dat moment dan ook het AOW aanvragen. Aanvragen van het AOW kan via internet, maar ook per post. Via internet verloopt het aanvragen via DigiD en wanneer u per post uw AOW wilt aanvragen belt u met het SVB die u vervolgens het aanvraagformulier toe zullen sturen.