Kortingsplannen AOW

Kortingsplannen AOW

In 2014 gaat er het een en ander veranderen omtrent de AOW. Zo zijn er nieuwe regels voor mensen in bepaalde situaties, deze kunnen zowel voordelig als nadelig uitpakken voor de ontvanger van de AOW-uitkering. Hieronder kunt u een aantal van de kortingsplannen lezen die betrekking hebben tot de AOW.

Partnertoeslag

Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk om een hogere partnertoeslag AOW aan te vragen. Dat kan voor vervelende situaties in de financiële sfeer zorgen gezien er wellicht een gat in uw gezamelijk inkomen valt. Het AOW is vaak niet voldoende om in het levensonderhoud van twee personen te voorzien. Afhankelijk van het pensioen dat de persoon die de AOW ontvangt zelf nog heeft opgebouwd. Mocht uw partner in 2014 een WW-uitkering hebben, óók dan is er geen recht op een partnertoeslag. Uw partner heeft immers inkomen.

Of deze regelgeving nog zal veranderen is even afwachten. De politiek zal hier het laatste woord nog niet over hebben gezegd.

Inwonen kind

Wanneer u een AOW-pensioen ontvangt en u woont bij uw kind in dan kan het zijn dat u wordt gekort op uw AOW. Het is verstandig om hier even naar te kijken, het kan namelijk erg vervelend zijn als u zo’n 20 procent op uw AOW wordt gekort. Zeker als u volledig afhankelijk bent van uw AOW. De regeling is verre van perfect en zal ook nog vele mensen hun financiële zekerheid op z’n kop zetten. U doet er dan ook goed aan om uit te zoeken wat de eventuele gevolgen zijn voor u wanneer u bij uw kind in gaat wonen, om wat voor reden dan ook.

AOW omhoog

Het Nederlandse kabinet wil graag dat de leeftijd voor de AOW sneller omhoog gaat. Alvorens dit kan gebeuren zullen ze toestemming nodig hebben van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Het plan is om daarbij de AOW-leeftijd af te laten hangen van de gemiddelde levensverwachting. Dat zou betekenen dat Nederlandse ouderen dankzij de hogere levensverwachting vaak wat langer moeten wachten op hun AOW-uitkering. Afhankelijk van uw gezondheid zal u dus langer moeten wachten op uw AOW en kunt u pas later genieten van uw ‘oude dag’.