ww-uitkering na ontslagvergoeding (gouden handdruk)

Heb ik nog recht op een ww-uitkering na een ontslagvergoeding te hebben gekregen?

Wanneer je een ontslagvergoeding (ook vaak gouden handdruk genoemd) hebt ontvangen van je ex-werkgever, heb je dan nog recht op een ww-uitkering? Dat vragen veel werklozen zich terecht af. Belangrijk is om te weten dat de ontslagvergoeding en ww-uitkering los van elkaar worden beschouwd door de overheid. Een ww-uitkering wordt dus niet gekort als gevolg van de ontslagvergoeding die u heeft ontvangen.

Wanneer uw ontslagvergoeding of gouden handdruk als inkomen wordt gezien door de belastingdienst, kan dat wel negatieve gevolgen hebben voor de hoogte van uw kinder-, zorg- en/of huurtoeslag.

Hoe kan ik mijn ontslagvergoeding het beste laten uitbetalen?

Vaak kunt u met uw werkgever onderhandelen over de hoogte van de door u te ontvangen gouden handdruk / ontslagvergoeding. Zo kunt u de vergoeding ineens of in termijnen laten uitbetalen. De gevolgen ervan zijn veelbepalend voor uw belastingaanslag en recht op sociale toeslagen:

1. Ontslagvergoeding ineens laten uitbetalen

Dit is handig wanneer u een schuld moet aflossen, of een kostbare aanschaf in het vizier heeft. Omdat de ontslagvergoeding als inkomen wordt gezien, moet u echter al snel 52% belasting betalen over het jaar waarin u uw ontslagvergoeding ontvangt. Dat betekent een forse betaling aan de belastingdienst.

2. Ontslagvergoeding als aanvulling op uw inkomen

Gaat u na uw ontslag een lager maandinkomen ontvangen? Dan is het verstandig de ontslagvergoeding als aanvulling op uw lagere inkomen te gebruiken. Zorg er dan wel voor dat uw werkgever de vergoeding stort op een bankspaarrekening of rekening van een lijfrenteverzekering. U betaalt dan pas belasting over het bedrag wanneer u het op uw betaalrekening heeft.

3. Ontslagvergoeding als aanvulling op uw pensioen

Heeft u een pensioengat of wenst u eerder te stoppen met werken? Laat uw ontslagvergoeding dan storten op een uitgestelde lijfrenteverzekering of uitgestelde stamrecht bankspaarrekening. De bank zal een periodiek bedrag dan aan u uitkeren vanaf het moment dat u zelf aangeeft.

5. Ontslagvergoeding voor (meer) zekerheid in de toekomst

Verwacht u niet snel een andere baan te vinden, of verwacht u om een andere reden een financieel onzekere toekomst? Dan is het wellicht een oplossing om uw ontslagvergoeding in een combinatie lijfrenteverzekering te laten storten. U ontvangt dan periodiek een zelf vastgesteld bedrag, maar kunt indien nodig ook eerder bij uw geld.